Bilgi & KAYIT

Kalıcı Öğrenme

EĞİTİMDEKİ ASIL SORUN ÖĞRENEMEMEK DEĞİLDİR, ÖĞRENİLENİ KALICI HALE GETİRMEKTİR

Akranlarına anlatma: Öğrenciler öğrendiklerini birbirlerine açıkladıklarında, unutulmakta olan anılar tekrar harekete geçer, güçlenir ve pekişir. Bu strateji belleği güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda etkin öğrenmeyi teşvik eder.

Zamana yayma: Bir konuyu işleyip yenisine devam etmek yerine, yıl boyunca o konuyla ilgili ana fikirleri tekrar edin. Araştırmalar, öğrenilen materyali yeniden gözden geçirmeleri için birden fazla fırsat tanındığında çocukların, akademik olarak daha iyi performans sergilediğini gösteriyor. Örneğin, öğretmenler birkaç hafta önce işlenmiş bir konu ile ilgili kısa bir özet geçebilir ya da geçmiş konularla ilgili bilgileri tazelemek adına öğrencilere ödev verebilir.

Sıkça yapılan deneme sınavları: İşlenen konuları düzenli bir şekilde gözden geçirmeye benzer olarak, sıklıkla yapılan deneme sınavları uzun süreli hafızayı geliştirebilir ve bonus olarak, hafıza performansını olumsuz etkileyen stresten de korumaya yardımcı olur. Deneme sınavları, dersin başlangıcında yapılan habersiz sınavlar gibi notlandırılmayan ikincil değerli sınavlar olarak yapılabilir. Çok önemli bir sınavı, daha küçük çaplı sınavlara bölüp aylara yayarak yapmak da oldukça etkili bir yaklaşım.

Birbiriyle karıştırma: Benzer problemleri birlikte gruplandırmak yerine hepsini karıştırın. Problem çözmek, kullanılacak doğru stratejiyi belirlemeyi ve ardından onu uygulamayı içerir. Benzer problemler birlikte gruplandığında, öğrenciler hangi stratejileri kullanacakları hakkında düşünmek zorunda kalmaz, aynı çözümü tekrar tekrar otomatik olarak uygularlar. Kavramları birbiriyle karıştırmak, öğrencileri düşünmeye zorlar ve öğrenimi hafızaya daha derin kodlar.

Metni resimlerle birleştirin: Birbirinden farklı şekillerde sunulduğunda bilgiyi hatırlamak, özellikle de görsel yardımlar bilgiyi düzenlemeye yardımcı olabiliyorsa, genelde daha kolaydır. Örneğin, İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman kuvvetleri tarafından işgal edilmiş ülkelerin bir listesini, Almanya’nın askeri genişlemesini gösteren bir harita ile eşleştirmek, dersi pekiştirebilir. Yalnızca okumak ya da görmek yerine hem okuyup hem görerek hatırlamak daha kolaydır.

Her ne kadar unutma, öğrenme gerçekleştiği anda başlasa da (Ebbinghaus’un deneylerinin gösterdiği gibi), araştırmalar öğrenileni kalıcı kılmak için basit ve etkili yöntemler olduğunu gösteriyor.  

İlknur Nasuhbeyoglu